26 januar 2011

Mammas ostekake

Mamman min (og pappa) er verdens søteste og snilleste mennesker. De hjelper så gjerne til med alt mellom himmel og jord, og er fornuftig og praktisk anlagt. Pappa holder for tida på med å lage to tøffe kubbebord til stua vår.

Mamma lager verdens beste ostekake. Og til boyf sin bursdag i helgen lagde jeg den for første gang.
Å prøve å lage noe like godt som mamma gjør er alltid vanskelig. Men denne klarte jeg på første forsøk! Derfor deler jeg gjerne oppskriften med deg. Den er enkel, ting skal bare mixes - og bør lages en dag i forveien (eller to om du vil legge gelelokk på)

Oppskrift ostekake (prøvde å finne den på nettet, men alle de som lignet skulle stekes, denne trenger ikke steking):
Bunn:
· 225 g. søt havrekjeks (bruker for det meste Bixit – ikke sjokolade!)
· 110 g. smør (jeg bruker Bremyk for den blir lettere å dele opp ved servering)
Ostekremen:
· 225 g. Snøfrisk/Philadelphia original eller liknende
· 3 dl. lettrømme
· 3 dl. kremfløte
· 110 g. melis
· 1 ts. vaniljesukker
· 1 pk. sitrongele + 2,5 dl vann (halv mengde for store stivhet)
Evt. gelelokk:
· 1 pk. Bringebærgele + 2,5 dl vann (kan sløyfes, men ser kanskje penere ut med lokk)
Framgangsmåte:
1. Kok opp vann og bland ut sitrongele. Avkjøles.
2. I mens geleen kjølner: Ha kjeks i en litt tykk brødplastpose og bruk kjevle til å knuse til smuler (ikke til pulver, men litt grovere). Smelt smøret i en liten kasserolle, ha i kjekssmulene og bland sammen.
3. Sett ringen til en kakeform, 24 – 26 cm diameter, på et kakefat. Hell oppi kjeksblandingen og klem utover slik at massen tetter godt mot ringen og bunnen blir jevn. Avkjøles.
4. Bland kremost og rømme til en jevn krem (trenger ikke mixmaster), visp fløten til stiv krem med melis og vaniljesukker.
5. Bland til slutt kremost/rømme og kremen sammen med sitrongeleen (den må ikke ha stivnet). Blandingen blir nesten helt flytende, det er helt som den skal være.
6. Hell alt over kakebunnen, dekk til og la stå kjølig et par timer.
7. Lag evt. bringebærgele slik at den får kjølne før du heller den over kaka når ostekremen er stivnet. Kakeringen skal hele tiden være på og fjernes ikke før servering. Skjær kaken løs fra ringen med en fin kniv ved servering.
8. Pynt hvis du føler for det (ikke Kiwi for da løses geleen opp – det har jeg smertelig fått erfare.

Det ser voldsomt ut dette, men er enkelt når du får taket på det. Selve kaka tar det ikke lang tid å lage, men du må regne med litt ventetid for at ostekrem og gele skal stivne. Jeg har laget framgangsmåten så detaljert for at du skal unngå de feilene jeg har gjort. Brukte først meierismør i bunnen, men da måtte vi bruke ”øks” for å dele opp kaka for den ble så hard når den var kald.

Lykke til!
mamma

4 kommentarer:

Eple sa...

omg. denne må jeg vise til andreas:) han elsker ostekake og er faktisk ganske flink:) Ser kjempegod ut!

Inger sa...

den er kjempegod og ganske lett:) MÅ prøves

Monicoroli sa...

Den der har jeg lagd mange ganger faktisk (Men ikke med bringebærlokk) og med cottage Cheese istedet for Creme fraise, men resten var likt :) Får mye skryt av den der ja og den er jo bare nyyyyyyydelig!!

maria sa...

Eg vil og klar å lag ei sånn!!!!!